Prezentare

ETF Energie Patria-Tradeville este un fond de investitii listat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) de tip Exchange-Traded Fund (ETF). Fondul se adreseaza investitorilor care vor sa beneficieze de performantele si cresterea actiunilor celor mai importante companii listate la bursa din domeniul energiei si al utilitatilor aferente.

Mai multe detalii Solicita informatii

Prezentare generala

ETF Energie Patria – Tradeville are ca obiectiv replicarea evolutiei si performantei indicelui sectorial al Bursei de Valori Bucuresti pentru domeniul energiei, BET-NG. Acesta include cele mai importante companii listate, private sau de stat, din domeniul energiei si al utilitatilor aferente. Fondul este listat la Bursa de Valori Bucuresti si se tranzactioneaza cu simbolul PTENGETF.

Investitorii care doresc sa investeasca in fond o pot face in mod simplu si rapid prin intermediul SSIF Tradeville (www.tradeville.ro) sau a oricarui intermediar autorizat sa tranzactioneze la Bursa de Valori Bucuresti (lista acestora se gaseste aici).

Astfel, cu o suma mai mica sau mai mare, orice investitor poate cumpara rapid si detine in mod indirect un cos diversificat de actiuni din domeniul energiei, un domeniu strategic pentru economie, beneficiind de pe urma cresterii si performantei acestora. Gasesti aici mai multe informatii suplimentare despre indicele BET-NG pe siteul bursei de valori, aici

Informatii despre costurile platite de fondurile de tip ETF sunt disponibile aici.

Ce este un Exchange Traded Fund?

Fondurile tranzactionabile (Exchange Traded Funds) sunt fonduri deschise de investitii, care, potrivit legislatiei locale, au ca obiectiv replicarea cat mai precisa a structurii si performantei unui indice. Ecartul dintre pretul la bursa al unitatii de fond si VUAN este mult mai redus decat in cazul altor fonduri inchise, atat datorita prezentei unui market-maker (SSIF Tradeville), cat si prin mecanismului special de subscriere si rascumparare. Simbolul de tranzactionare al fondul la bursa este PTENGETF.

Avantajele fondurilor de tip ETF

  • Fondurile de tip ETF sunt instrumente moderne care permit replicarea performantei medii a unei piete bursiere sau a unor segmente ale acesteia
  • Cele doua ETF administrate de SAI Patria ofera expunere indirecta la performantele si cresterea celor mai importante companii listate la BVB
  • Simplificarea investitiei in actiuni, economisirea timpului si reducerea efortului de a beneficia de performantele bursei
  • Lichiditate si acces imediat la bani determinata de listarea la bursa si prezenta furnizorului de lichiditate. Astfel, unitatile de fond pot fi cumparate si vandute la bursa prin orice intermediar autorizat sa tranzactioneze la BVB
  • Reducerea riscurilor prin diversificare in comparatie cu investitiile in emitenti individuali
  • Cele doua ETF administrate de SAI Patria Asset Management au ca politica reinvestirea dividendelor incasate de la companiile din portofoliu (ceea ce determina performanta suplimentara pentru investitori)
  • Cele doua ETF permit investitii cu sume foarte mici, echivalentu unei singure unitati de fond
  • Siguranta – actiunile detinute de cele doua fonduri sunt pastrate in siguranta de depoziarul acestora, BRD – Groupe Societe Generale.

Ce este indicele BET-NG?

BET-NG este un indice dezvoltat de Bursa de Valori si reprezinta indicele de referinta al pietei locale de capital pentru sectorul energiei si al utilitatilor aferente. BET-NG se calculeaza ca o medie ponderata a preturilor actiunilor din componenta sa si reflecta evolutia celor mai tranzactionate companii de pe piata reglementata a BVB din acest sector. Ca si mod de calcul, acesta este un indice de pret ponderat cu capitalizarea procentuui free-float. Componenta si structura indicelui sunt revizuite trimestrial si ori de cate ori este nevoie de catre Comitetul Indicilor al BVB.

Indicele BET-NG, folosit ca activ suport de catre ETF Energie Patria-Tradeville, este un indice de actiuni calculat si publicat de Bursa de Valori din Bucuresti (denumita in continuare BVB), iar denumirea indicelui BET-NG este protejata ca marca inregistrata apartinand BVB. Descrierea, regulile si componenta actuala ale indicelui BET-NG sunt disponibile online pe pagina https://www.bvb.ro. Emitentului i-a fost acordata o autorizatie ne-exclusiva de utilizare a indicelui BET-NG pentru crearea unor produse financiare pe baza unui contract de licenta incheiat cu Bursa de Valori Bucuresti.

Citeste mai multe detalii cu privire la componenta si performanta indicelui BET-NG.

Alte informatii

Administrarea fondului ETF Energie Patria – Tradeville este asigurata de SAI Patria Asset Management, iar SSIF Tradeville este participant autorizat in relatia cu fondul.  

Fondul este autorizat de ASF prin autorizatia nr. 2/12.02.2023 si este inregistrat in registrul ASF cu nr. CSC06FDIR/400128. Depozitarul Fondului este BRD – Groupe Societe Generale.