Intrebari frecvente

Raspunsuri la cele mai frecvente intrebari ale investitorilor in fonduri. Nu costa nimic sa te informezi!

Mai multe detalii Solicita acest serviciu

De ce sa investesc?

Multi dintre noi ne confruntam cu urmatoarea problema: ne irosim banii pe o multime de lucruri inutile, am vrea sa facem mai mult cu banii pe care ii avem si totusi nu reusim sa trecem la fapte.

La fel ca in toate e o chestiune de vointa. Întai trebuie sa isi doresti, dupa care sa treci la actiune. Începe prin tinerea unei evidente stricte a cheltuielilor. Si nu uita, orice venit trebuie impartit in trei componente, toate la fel de importante:

 • Cheltuieli: ca sa ne mentinem traiul zilnic
 • Economii: ca sa ne protejam de "zilele negre"
 • Investitii: ca sa ne inmultim banii si sa ne imbunatatim traiul

 

Care sunt beneficiile mele?

 • Devii responsabil cu banii tai
 • Poti obtine castiguri superioare dobanzilor bancare
 • Ai acces tot timpul la banii tai, nu ai scadente

 

Ce este un FDI?

Un Fond Deschis de Investitii atrage bani de la mai multi investitori pe care ii plaseaza apoi in diverse instrumente financiare, precum:

 • Instrumente specifice pietei de capital, respectiv actiuni, obligatiuni, etc
 • Instrumente specifice pietei monetare, precum depozitele bancare

 

Pot sa investesc daca nu am bani multi?

Investitiile sunt de mai multe feluri: investitii imobiliare, investitii in arta, metale pretioase sau investitii la bursa (prin cumpararea de actiuni sau obligatiuni la diverse firme sau state). Toate aceste investitii insa, presupun sume relativ mari si mai mult decat atat, o mare parte dintre ele iti blocheaza banii pe perioade lungi de timp.

Daca tu te numeri printre persoanele care:

 • au sume mici de investit si de aceea doresc sa faca o micro-investitie
 • le place sa aiba tot timpul acces la banii lor si sa nu depinda de date scandente

atunci trebuie sa stii ca exista o solutie investitionala la indemana tuturor - Fondurile Deschise de Investitii (FDI).

 

Cum investesc intr-un FDI?

Nimic mai simplu, tot ce trebuie sa faci este sa:

 • iti alegi fondul care sa te reprezinte
 • completezi o cerere de subscriere (adeziune)
 • virezi banii in contul fondului ales, la o unitate bancara

Dupa ce ai efectuat subscrierea, vei fi constant tinut la curent cu ce se intampla cu banii tai

 

Ce se intampla cu banii mei dupa ce investesc intr-un FDI?

Banii vor fi distribuiti, in functie de tipul fondului ales in actiuni, obligatiuni, depozite bancare, sau alte instrumente specifice pietei de capital. Evolutia fondului ales poate fi aflata zilnic, fie online, fie prin telefon.

 

Cum aleg un FDI?

Te sfatuim sa iti alegi acel fond care se potriveste cel mai bine cu profilul tau de investitor. Astfel, trebuie sa ai in vedere:

 • cat de tolerant esti la risc
 • orizontul de timp in care ti-ai propus sa investesti banii

Daca totusi mai ai nelamuriri, viziteaza-ne pe www.patriafonduri.ro, da-ne un telefon: 0369 434 213 sau lasa-ne datele de contact si te cautam noi.

 

Care sunt tipurile de FDI?

Fondurile Deschise de Investitii se impart in patru tipuri:

 • Fonduri de actiuni – grad de risc ridicat pentru ca investesc peste 85% din activ in actiuni
 • Fonduri diversificate – grad de risc de la mediu scazut la mediu ridicat, plasamentele in actiuni situandu-se in intervalul 35% - 100%
 • Fonduri de obligatiuni – grad de risc scazut, pentru ca nu investesc in actiuni
 • Fonduri monetare – grad de risc scazut pentru ca, in general, nu au plasamente in actiuni

 

Care este riscul unei investitii in FDI?

Instrumentele cu care lucreaza un Fond Deschis de Investitii au diverse grade de risc. Cele mai putin riscante sunt plasamentele in conturi curente bonificate si depozitele bancare, dar si titlurile de stat. Printre instrumentele mai riscante avem obligatiunile si actiunile, considerate cele mai riscante.

 

Cum determin performanta unui FDI?

Performanta unui FDI se stabileste in functie de veniturile aduse de acesta ca si crestere a valorii investitiei. Daca de exemplu, in urma cu 6 luni un investitor a cumparat 1.000 de unitati de fond la valoarea de 15 lei unitatea, la momentul achizitiei unitatilor, acesta a platit 15.000 lei.

Presupunand ca astazi valoarea este de 16 lei unitatea, investitorul luat ca exemplu are tot 1.000 de unitati, numai ca ele valoreaza 16.000 lei. Din exemplul de mai sus, rezulta ca plasamentul facut in fonduri i-a adus investitorului un randament de 6,66% in 6 luni (16.000 – 15.000= 1.000 castig; 1.000/15.000*100=6,66%).

Pentru a determina randamentul pe un an procentul se inmulteste cu 2 (fiind doua semestre pe an). Deci, anualizat, investitorul a obtinut in castig de 13,33%/an, fata de dobanda de la banca de 5%/an. In mod similar, daca intr-o luna un investitor obtine un randament de 1%, pentru a determina randamentul pe un an, procentul respectiv se inmulteste cu 12, rezultand un castig de 12%.

 

Cum se impoziteaza castigul dintr-un FDI?

Începand cu 01.07.2010, Societatile de administrare nu mai retin la sursa impozitul aferent castigului din rascumpararea titlurilor de participare la fondurile deschise de investitii.

Patria are obligatia de a transmite fiecarui investitor informatii privind totalul castigurilor/pierderilor pentru tranzactiile efectuate in cursul unui an, in luna februarie a anului urmator. Investitorul are obligatia de a completa Declaratia 200 cu privire la pierderea/castigul obtinut din investitii, declaratie ce se depune la Administratia Financiara pana la data de 25 mai a anului urmator.